Trst i dvorac Miramare

U bajkama koje sam slušala kad sam bila dete, tri detalja su bila neizostavna – lepa princeza, dvorac i srećni kraj. Kada sam odrasla shvatila sam da nisu sve princeze lepe, niti svaki dvorac krije srećne priče unutar svojih zidova…

Trst je grad od 200 000 stanovnika koji leži u tršćanskom zalivu na severoistoku Italije. Tokom istorije bio je u sastavu različitih država, jedan period bio je i deo Austrougarske imperije, a manje je poznato da je odmah posle Drugog svetskog rata kratko pripadao i Jugoslaviji. Od 1947. godine bio je čak proglašen za nezavisan grad državu pod zaštitom Ujedinjenih nacija, koji se sastojao od zone A i zone B. Ta podela je opstala sve do 1954. godine kada je zona A pripala Italiji, a zona B Jugoslaviji.

Grad je 80-ih godina prošlog veka Jugovićima važio za glavnu šoping zonu, posebno za kupovinu džinsa. Zanimljivo je da naziv Trst vuče svoju osnovu iz staroslovenskog sa značenjem trg, tržnica. Ja sam grad i zamišljala kao veliku buvlju pijacu.

Međutim…

Grad nije veliki pa se dosta toga može obići u jednom danu. Oduševila sam se što ima izlaz na more, ali i kanal koji „ulazi“ u grad i liči na venecijanske kanale. Ima lepe trgove, zanimljivu arhitekturu, tvrđavu, pravoslavnu crkvu svetog Spiridona, tipično italijanske lokale sa ukusnom hranom, mnoštvo skutera. I dvorac Miramare.

Trst i njegovi kanali
Skuteri gde god se okreneš
Sumrak u Trstu
Kitnjaste fasade u Trstu
Pozeraj 🙂
Skrivene ulice
Trst nema gondole..
Pogled na grad je sa svih strana očaravajući

Dvorac Miramare

Dvorac ima jednu od najlepših pozicija koju sam do sada videla – izdignut je na stenovitoj litici koja se sa tri strane otvara ka moru. Zidan je od belog kamena sa različitim arhitektonskim uticajima, ima tu pomalo i renesanse i gotike. Miramare je izgrađen kao rezidencija Habzburgovaca krajem XIX veka u vreme cara Franje Josifa. Carev mlađi brat Maksimilijan, po tituli austrijski nadvojvoda, izabrao je ovo prelepo mesto da na njemu gradi porodično gnezdo za sebe i svoju suprugu Šarlotu od Belgije.

Maksimilijan je lično nadgledao radove na novoj rezidenciji sa više od dvadeset soba. Lepoti celog kompleksa posebno doprinosi park od 22 hektara koji se terasasto spušta ka moru i u kojem su dom našle i neke tropske biljke koje je nadvojvoda donosio sa svojih putovanja. Park pruža preko potreban hlad tokom letnjih meseci, a skriva i Castelletto, manju verziju rezidencije, u kojoj je Maksimilijan živeo dok su trajali radovi na dvorcu.

Dvorac miramare Maksimilijan i Šarlota
Maksimilijan i Šarlota
dvorac miramare

Mladi bračni par nije dugo uživao u svom domu, jer je samo četiri godine nakon useljenja Maksimilijan prihvatio titulu cara Meksika i otputovao na drugi kraj sveta kako bi rešavao probleme u zemlji oko koje su se otimale kolonijalne sile. Šarlota se protivila ovom odlasku, ali je pod pritiskom supruga ipak pristala. Stvari se u novoj domovini nisu odvijale prema planu, a obećana pomoć u naoružanju se dugo čekala iz Evrope. Nažalost, Maksimilijan je nije dočekao, u svojoj 34. godini života je uhapšen, a zatim i pogubljen daleko od rodne grude.

Šarlota je još neko vreme provela u dvorcu, ali je psihički obolela i uskoro vraćena u Belgiju, gde je živela do smtri.

Miramare je postao simbol njihove tragične ljubavi.

dvorac miramare castelletto
Castelletto

Nakon Šarlotinog povratka u Belgiju, dvorac su koristili Habsburgovci sve do Prvog svetskog rata. Kasnije je menjao vlasnike (u zavisnosti od toga ko je vladao Trstom), da bi nakon Drugog svetskog rata pripao državi Italiji kada je pretvoren u muzej, i to je ostao sve do danas. Veći deo unutrašnjosti je i dalje u svom originalnom obliku, sa nameštajem i umetničkim delima iz doba kada je Maksimilijan nadgledao njegovo opremanje. Tokom Prvog svetskog rata neki delovi nameštaja i umetnine su bili preneseni u Beč, u dvorce Šenbrun i Belvedere, da bi kasnije bili vraćeni tamo gde pripadaju i omogućili mnogobrojnim turistima da dobiju uvid u nekadašnji sjaj ovog zdanja.

dvorac miramare stepenište
Glavno stepenište
dvorac miramare krevet
Krevet – svadbeni poklon pape Pija IX
dvorac miramare pogled
Pogled iz jedne od soba
dvorac miramare balkon
Jedna od terasa u dvorcu…

Ako vam se svidela priča, možda će vam biti zanimljiva i ova.

4 thoughts on “Trst i dvorac Miramare

Add yours

Ostavite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑