BUGARSKA – Rila i Musala

Kada je u Beogradu pakleno vruće najbolje je izmestiti se na neko hladnije mesto. Što veća visina – tim ugodnije po vaš organizam. Jedna od mogućnosti je odlazak na Rilu, planinski masiv u jugozapadnom delu Bugarske.

Nacionalni park Rila pokriva veći deo masiva koji je posebno poznat po ledničkim jezerima, ima ih više od 150. Rila je poznata i po ski centru Borovec. Najviši vrh je Musala visok 2925 mnv, koji predstavlja i najviši vrh Balkanskog poluostrva. Naziv Musala potiče od turskih reči „mus Alah“ što znači „bliže Bogu“ i datira iz vremena turske okupacije. Pre toga vrh se zvao Tangra.

Jedno od poznatijih mesta za izlet lokalnom stanovništvu jeste plato na kojem se nalazi poznatih sedam Rilskih jezera. Dolazak na ovaj plato, koji se nalazi na visini od 2100 mnv, zahteva ili uspon žičarom ili pak vožnju džipovima. Zanimljivo je da na ovoj visini ima jako puno izletnika, često i sa malom decom, a ima dosta i stranaca. Predeo zaista jeste prelep, a jezera mu daju poseban šarm. Jezera su dobila imena prema obliku koji formiraju, pa tako imamo jezero Suza, Bubreg, Oko….  Ovo je put kojim se penje i na Vazov vrh.

Dolazak na pomenuti plato za moju grupu je bio organizovan džipovima. Nisam puno očekivala od ove vožnje, a ispostavilo se da je bila najluđa do tada. Mogla bih je opisati kao rafting Tarom ali po suvom. Ne znam kako su džipovi izdržali sva ta propadanja, prelaske preko ogromnog kamenja, upadanja u rupe, ali znam da je bilo potpuno ludo. Kao da su im gume ojačane nekim čelikom. Morala sam da se čvrsto držim za rukohvat da ne završim u krilu vozača. Bubrege sam ispomerala, to je sasvim sigurno.

Za uspon na Musalu potrebno je prvo doći do Boroveca. Dalje se „planinari“ gondolom na 2369 mnv, a zatim još nekih sat vremena pešačenja po ravnom do doma „Musala“. U ovom domu se obično provede noć pred uspon, iako nije jedini smeštajni objekat. Iz Boroveca se do doma može doći i peške, uspon traje otprilike tri sata.

Uspon na Musalu može da se izvede iz nekoliko pravaca, mi smo se opredelili za naporniju varijantu preko musalenskog grebena. Usput se popeli i na Deno (2790mnv), Sfingu (2765 mnv), Iriček (2852), Malu Musalu (2909). Polazak iz doma je bio zakazan za 5 časova ujutro, na Musali smo bili nešto pre 10 časova.

Iako smo na Rili boravili krajem juna, ipak je na vrhu bilo dosta snega, jer je vikend pre našeg dolaska ovaj kraj zahvatila snežna oluja. Na vrhu nije bilo vetra i bili smo u kratkim majicama, ali je ogromna količina snega stvarala poseban ugođaj. Na vrhu postoji i meteorološka stanica u kojoj se može kupiti i vruća kafa ili čaj. A za brže hlađenje istih sneg je bio odlično rešenje.

Pogled sa vrha je predivan a poseban doživljaj je bio pogled na neka od musalenskih jezera koja su bila prekrivena ledenim „santama“, dok je Ledeno jezero bilo skroz prekriveno ledom, iako su dnevne temperature tih dana prelazile 15 stepeni. Prizor je bio potpuno nestvaran, ali ova pojava bar objašnjava zašto je jezero dobilo takvo ime.

Snega je delimično bilo i po padinama okolnih planina, pa nije čudno što smo u povratku sreli dvojicu ekstermista, jedan je na leđima nosio skije, drugi bord.

Posle Musale smo se popeli i na vrh Aleko (2713 mnv) i krenuli da se spuštamo ka domu. Međutim, naišli smo na ekipu Discovery kanala koja je snimala neki dokumentarac, a ispostavilo se da smo im se našli na putu. Pošto su ogromne pare u pitanju i rokovi se moraju ispoštovati, mi smo urgentno morali da se spustimo prečicom. To je podrazumevalo prilično jak nagib i u jednom delu pomoć kanapa u otpenjavanju. Imali smo pomoć i jednog Bugarina koji je bio neka vrsta obezbeđenja Discovery ekipi, a čiji zadatak je bio da nas što pre „evakuiše“. Radni naziv mu je bio spajdermen, jer se otprilike tako kretao po vrlo strmom terenu. Sve vreme nam je nad glavom bio i helikopter, a zatim dronovi koji su snimali šta god da su snimali. Detalje nismo uspeli da saznamo. Ja sam, za svaki slučaj, namestila fizuru. 🙂

Bila sam spremna da se vratim na beogradskih 37 stepeni!

Akcija u organizaciji PSK “POBEDA”, Beograd (vodič Bobiša Marinović)

Pročitajte ovde i o usponu na Prokletije.

3 thoughts on “BUGARSKA – Rila i Musala

Add yours

  1. Диван смисао за хумор, лако, ненаметљиво писање, одлично!

  2. Hvala Zorice na lepim rečima. Trudiću se da naredne priče budu još zanimljivije…

Ostavite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: