ITALIJA – ostrvo Murano

Murano je ostrvo u venecijanskoj laguni, tačnije to je skup 7 manjih ostrva povezanih mostovima, i na neki način predstavlja Veneciju u malom.

Ostrvo je svetski čuveno po proizvodnji stakla koje datira još iz XIII veka, a zadržalo se sve do današnjih dana.

Podaci kažu da je krajem XIII veka proizvodnja stakla izmeštena iz Venecije na Murano kao vid predostrožnosti tadašnjih vlasti. Naime, građevine u Veneciji su u to vreme bile uglavnom od drveta, pa je često dolazilo do požara zbog upotrebe vatre prilikom proizvodnje stakla. Tadašnje vlasti su zato sve proizvođače stakla izmestili na obližnje ostrvo. Majstori su se na izolovanom prostoru vremenom usavršili i postali neprikosnoveni u svom poslu. Samim tim uživali su i velike povlastice, koje su podrazumevale i mogućnost da se žene devojkama iz plemićkih kuća.  Ali medalja uvek ima dve strane – bili su neka vrsta zarobljenika na ostrvu jer nisu mogli da ga napuste. Vlasti nisu želele da se tehnika izrade stakla proširi na susedne države, pa su majstore čuvali u „zlatnom kavezu“.

Ono što obavezno treba posetiti na Muranu je neka od radionica za izradu stakla, koje se i danas izrađuje istom tehnikom kao i pre nekoliko vekova. Majstor će vam na licu mesta demonstrirati tehniku, uz duvanje užarenog stakla i pravljenje neverovatnih figura sa puno detalja u roku samo nekoliko minuta. Staklo se hladi pa ovaj proces i ne može da traje duže. Kao nagrada za prikazanu veštinu majstoru se obično ostavi neki prilog na tacnu koja je već spremna za tu svrhu.


Predmeti koji se izrađuju od stakla su zapanjujući, od lustera i ogledala, preko vaza i čaša do sitnog nakita i ukrasnih predmeta. Meni su najsimpatičnije bile „bombone“ u šarenim pakovanjima.

 

Šetnja ulicama i kanalima Murana je dobrodošla posle vreve Venecije, jer je sve puno smirenije i „normalnije“, a opet je sve tu. Sada je prilika da se u postpunosti divite arhitekturi, mostovima, kanalima i gondolama, galebovima… Ili da jednostavno uživate ispijajući espreso na prijatnom proletnjem suncu.

Usput se fotografišite pored moderne staklene skulpture pod nazivom „Staklena kometa“, izgrađene od 500 komada stakla u 6 različitih nijansi plave boje i staklenih delova različite veličine. Skulptura dominira trgom i u zadnje vreme postaje simbol Murana.

Predlažem posetu Muzeju stakla (Museo del Vetro) osnovanom krajem XIX veka. Muzej se nalazi u zgradi na tri nivoa sa postavkom staklenih predmeta od srednjeg veka pa sve do današnjih dana. Impresivna kolekcija najbolje oslikava sve umeće koje su majstori Murana velikodušno utkali u nežive predmete i podarili im vrlo raskošan život.

Svakako nemojte otići sa Murana a da niste pazarili bar neki deo nakita od ovog stakla. Pošto ima dosta i kopija, najsigurnije je da nakit kupite u prodavnicama koje se nalaze u produžetku radionica za izradu stakla.

 

One thought on “ITALIJA – ostrvo Murano

Add yours

Ostavite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑