Meksiko – 10 zanimljivosti

1. Najpoznatiji starosedelački narodi koji su živeli na teritoriji današnjeg Meksika su Maje i Asteci. Dolaskom Španaca u XVI veku Asteci su skoro potpuno nestali, dok oko 2 miliona direktnih potomaka Maja i danas naseljava južne delove zemlje.

Potomci Maja na lokalitetu Čičenica prodaju svoje rukotvorine

2. Zvaničan naziv zemlje glasi Sjedinjene Meksičke Države (ima ih ukupno 32), koja je u ovom političkom obliku upostavljena nakon meksičke revolucije 1917. godine.

3. Najmanja vrsta psa je čivava koja je ime dobila po meksičkoj saveznoj državi, odakle i vuče poreklo.

4. Službeni jezik u Meksiku je španski, ali je u upotrebi 68 jezika od kojih je većina domorodačkih.

5. Jaguar je najveća životinija iz porodice mačaka koja se može naći na američkom kontinentu, a koja živi i u šumama Meksika. Da je to tačno upozoravaju vas saobraćajni znaci koji pozivaju na opreznost zbog mogućnosti pojave jaguara na putu!

6. Meksiko ima više od 126 miliona stanovnika i deseta je najmnogoljudnija zemlja sveta. Glavni grad je Meksiko Siti koji na širem području ima čak 21 milion stanovnika.

meksiko zanimljivosti
Prodavac voća na ostrvu Holboš

7. Zastava Meksika je trobojka koja u sredini ima astečki simbol kao grb – orla koji u ustima drži zmiju. Prema legendi, bogovi su od Asteka zahtevali da grad podignu na mestu na kojem ugledaju ovakvog orla. To se i desilo, i to na mestu današnjeg Meksiko Sitija.

8.  Meksikanci su ponosni na činjenicu da je čokolada poreklom iz Meksika, i da su je prerađenu u tečnom obliku konzumirali još pre 3000 godina.

9. Četiri petine meksičkog izvoza završava u SAD-u, a najviše se izvoze mašine, nafta, derivati nafte, voće i povrće.

10. Prema procenama naučnika asteorid koji je pao na zemlju pre oko 66 miliona godina i doprineo uništenju dinosaurusa pao je upravo na područje Meksika, tačnije poluostrva Jukatan.

 

meksiko zanimljivosti
Šume mangrova u okolini ostrva Holboš
meksiko zanimljivosti
Ulice Valjadolida
meksiko zanimljivosti
Utočište za kornjače na ostrvu žena (Isla Muheres)

Ukoliko vam se svidelo ovo, možete da pročitate i zanimljivosti o LIBANU.

Ostavite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑