Kako otići na Kubu u vlastitom aranžmanu?

Jednostavno. 🙂

Ako planirate prvo putovanje u svom aranžmanu van Evrope, Kuba bi mogla da bude dobar izbor. Zemlja je vrlo sigurna što se tiče kriminala i te neke opšte bezbednosti, a to je faktor koji bi trebalo uzeti u obzir.

Kako je meni bilo na Kubi pročitajte OVDE.

VIZA  – nije potrebna građanima Srbije, dok je građanima Hrvatske i BiH potrebna, ali bez komplikovane procedure.

AVION – Povratna karta iz Beograda do Havane u periodu visoke sezone (decembar-mart) košta od 600 evra pa naviše. Može da se nađe i jeftinije, ali treba biti uporan i imati sreće. Preko Moskve je najjeftinije, ali i vremenski najduže (13 sati!). Opcije su i preko Pariza, Amsterdama, Beča. Od prošle godine su uveli i let preko Rima. Nemojte čekati zadnji trenutak za kupovinu karte i vodite računa da ne planirate odlazak petkom i vraćanje  nedeljom. Izbegnite vikend, jeftinije je.

SMEŠTAJ –  Smeštaj bilo gde na Kubi možete da rezervišete preko nekoliko sajtova. Ja sam to odradila preko https://www.bbinnvinales.com/.  Imate veliki izbor casa particular (privatni smeštaj) i pokriveni su svi bitniji gradovi. Bila sam skeptična kako će to funkcionisati jer ni internet nemaju kako treba, ali je brza i profesionalna usluga demantovala moje strahove. Razmenila sam nekoliko mailova sa administratorom pokušavajući da nađem slobodan smeštaj u izabranim terminima. Nakon što sam odabrala ono što mi odgovara,  dobila sam detaljne instrukcije u vezi plaćanja (smeštaj se plaća na licu mesta), mapu sa uputstvom kako da dođem do smeštaja, kontakt telefon i email vlasnika, kao i ocene i komentare za smeštaj na Booking-u i Tripadvisor-u. Smeštaj bez obroka za dvokrevetnu sobu se kreće od 20-40 evra u proseku.

Trinidad, terasa u kući u kojoj sam boravila

PREVOZ

Sa aerodroma – Ispred aerodromske zgrade imate taxi vozila kao i svuda. Regularan taxi do centra Havane ne bi trebalo da košta više od 25 evra, ali morate malo i da pregovarate.

Taxi  – Prenosim iz putopisa:

Taksi na Kubi može da bude sve što ima više od jednog točka, mogućnosti su raznovrsne. Pored klasičnih žutih taksi automobila, te starih Lada i Moskviča koji se jedva kreću, najviše provoda donosi vožnja u očuvanim američkim automobilima iz 50-ih godina prošlog veka. Posebno u kabriolet varijantama što obavezno treba probati. Često u ovim vozilima možete naći i GPS ili ugrađen klima uređaj, jer su Kubanci naučili šta turisti vole i za šta su spremni da plate 10-15 eura u Havani (a nešto manje u drugim gradovima). Ako ste za nešto romantičniju varijantu onda se odlučite za kočije, a ako želite da probudite seoski duh u sebi birajte zaprežna kola. Za kratke varijante bez uzbrdica odličan je bicikl taksi, jer biciklista na „nožni pogon“ vozi dve osobe.  Ako biste da se prisetite nemačkih ratnih  filmova onda se opredelite za motor sa tri točka. I na kraju za avanturiste – koko taksi. To je nešto što izgleda kao ljuštura od jajeta, poluotvorena, u šta može da se uvuče dvoje ljudi plus vozač. Ili je bar tako predviđeno. Ja se nisam usudila da probam.

Međugradski prevoz – VIAZUL je jedan od najpoznatijih prevoznika na Kubi. Na njihovom sajtu možete izvršiti online rezervaciju. Karte drugih prevoznika u Havani možete da kupite i u agencijama u većim hotelima u centru. U ostalim gradovima (Santa Klara, Trinidad, Sienfuegos…) kupujete na lokalnim autobuskim stanicama. Put od Havane do Trinidada traje oko 6 sati i košta 20-25 evra u jednom pravcu, a primera radi Trinidad – Sienfuegos je oko 5 evra.

HRANA – Najbolje se pretplatiti na obroke kod domaćina jer ćete tako najbolje iskusiti kubanski način života, a za pristojnu cenu ćete dobiti ukusne obroke. Cena doručka je 5 evra, ručak/večera u proseku 10 evra, u restoranima nešto skuplje.

IZLETI – Najlakše je direktno otići do lokalnih turističkih agencija i uplatiti izlet. U centru Havane postoji više hotela koji imaju turističke kancelarije, kao što je hotel Inglaterra. Izleti su organizovani modernim, klimatizovanim turističkim autobusima ili u slučaju odlaska na Cayo Largo i manjim avionom. U agencijama uvek bar jedna osoba govori engleski. Barem malo.

NOVAC – Nacionalna valuta je kubanski pezos (CUP) i za 1 USD dobija se 26 CUP. Međutim, to je valuta samo za lokalno stanovništvo. Postoji i druga valuta – konvertibilni pezos (CUC) koji je jednak USD. Sve cene za turiste su izražene u CUC.

JEZIK – Na Kubi se govori španskim jezikom. Engleski znaju tek pomalo, vrlo slabo. Često nikako. Ovo može da bude frustrirajuće, pogotovo ako vam vlasnik smeštaja ne zna reč engleskog. Ali sa druge strane, može da bude i izazov. Svakako ponesite neki priručnik za španski i malo ga prelistajte pre puta. A ako ste ikad gledali neku meksičku sapunicu, evo prilike da pokažete da niste uzalud trošili vreme. 😉

 

Ako su vam ove informacije od koristi i ako sam vas inspirisala da krenete put Kube – javite.

6 thoughts on “Kako otići na Kubu u vlastitom aranžmanu?

Add yours

 1. Odlične informacije! I naš utisak po pitanju Kube je bio isti, osećali smo se sigurno i dobrodošlo! A nakon vaših preporuka vrzmaju se po glavi ideje za ponovni odlazak 😉

  1. Hvala!
   I meni je ostalo neotkrivenih kutaka na ovom lepom ostrvu, tako da… 😉

 2. Poz sve pohvale za savete
  Zelim da idem na kubu porodicno da li mogu da dobijem mejl za kontakt kako i gde da kupim avio kartu ,vidim pise oko 600 eura ja pratim cene i uvek su 700 800eura,hvala unapred

  1. Poštovani Milane,
   Možete mi pisati na mail priceizkofera@gmail.com
   Standardne cene jesu oko 800 EUR (iz Zapadne Evrope), ovo je bilo preko Moskve, pri čemu i let traje duže. Važno za jeftinije karte je da ni polazak ni povratak ne budu vikendom (petak-nedelja).

   Sve najbolje!

Ostavite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑